Behandling av spedbarn er noe mange foreldre tyr til når spedbarnet har problemer. I denne artikkelen skal vi se på ulike diagnoser og behandlinger og gi tips til hva du selv kan gjøre.

Diagnosene for et spedbarns problemer er mange og ofte diffuse. Dette har med at ingen kan kommunisere med babyen, og at det ofte ikke ligger noe medisinsk bak problemene. Det viktigste du kan gjøre dersom du har et eller annet problem med babyen er å snakke med helsestasjonen.

Spør jordmor, sykepleier, lege eller fysioterapeuten der om hva som kan være galt. Få babyen undersøkt. Dersom barnet er friskt og det ikke er noen sykdom som ligger bak, finnes det mange diffuse diagnoser og tilstander som babyen kan ha.

For mye gråt eller normal gråt?

Diagnose hos spedbarn

Spedbarnskolikk

Kiss/Kid

Reflux

Stramt tungebånd

Felles for diagnosene over er at de ikke kan bekreftes/avkreftes på noen måte. Det finnes ingen tester eller undersøkelser på disse lidelsene. Det er en diagnose som settes av din behandlende lege/kiropraktor/fysioterapeut/jordmor sin subjektive tolkning av din historie. Felles for disse diagnosene er at de også fører til følgende uspesifikke symptomer:

Det er verdt å merke seg at dette er «symptomer» alle barn har. Friske som «syke». Det er derfor en subjektiv vurdering av foreldrene at dette er et «problem». Siden diagnosen ikke kan bekreftes, er det også en subjektiv vurdering av behandler om dette er et reelt problem eller ikke.

behandling av spedbarn
Det er ikke alltid lett å vite om noe er normalt eller galt med et spedbarn

I noen tilfeller merker vi behandlere at problemet ligger hos foreldrene og at barnets (sett inn symptom) er innenfor det normale.

Uansett om det er faktisk er mye luftsmerter eller helt normal gråt etter amming så er det noen ting dere foreldre kan gjøre. Her kan du gratis laste ned en PDF fil som jeg gav til alle barn som hadde uspesifikke spedbarnssymptomer som jeg klassifiserte under kategorien kolikk:

NB! om barnet ditt bare har søvnproblemer kan du likevel bruke disse tipsene som en guide. Prøv ut forskjellige ting og se om de virker. Noe av PDF kommer i punktene under. I PDF er det også en kostholdsplan med råd over hvordan teste ulike matvarer babyen kan reagere på: PDF kommer som en lenke nederst i artikkelen også som du lettere kan printe ut

https://babymassasjehjemme.no/wp-content/uploads/2020/06/kolikkbarn-3-3.pdf(åpnes i en ny fane)

Kolikkmassasje

Mange har positive erfaringer med å gi barna sine massasje når de plages med kolikk. 

Babymassasje mot kolikk kan læres online via hos oss på babymassasjehjemme . Dersom du ønsker gjøre dette i en gruppe, sjekk med helsestasjonen din om de tilbyr babymassasje kurs. Om dette virker eller ikke er det i alle fall en positiv opplevelse for barnet. Man kan jo forsøke å gi det først når barnet gråter.

Her er en smakebit på babymassasje:

Hjelper ikke det, kan man forsøke å massere barnet når det ikke gråter. Man kan altså gjerne gi denne massasjen til barnet også når det tilsynelatende er i fin form. Barnet blir da kanskje mer avslappet i kroppen, noe som også kan ha en positiv effekt på kolikkbarnet. 

Her er en liten smakebit til på hvordan babymassasje ser ut:

Veiledning til å stimulere barnet 0-3 mnd

Veiledning-til-stimulering-og-håndtering-av-spedbarn-0-3-måneder

Programmet over er lagd med © ExorLive.com

Sukkervann hjelper for de fleste

Sukkervann har vist seg å ha en god effekt på kolikkbarn. Det høres kanskje rart ut, men sukkervann har en smertestillende effekt. Dette er det forsket på, og det viser seg å ha god effekt på de fleste. 

Ikke at det fjerner alle smertene, men det reduserer skriketiden. Sukkervann virker fordi det frigjør endorfiner i kroppen(kroppens eget morfin).

Ved å gi barnet sukkervann under skriketoktene, kan du altså dempe smerten litt. 

Sukkervann lages ved å koke opp 1dl vann med 1-2 ss sukker. Når blandingen blir lunken, lar du barnet sutte i seg 2ml direkte fra en sprøyte eller teskje. 2ml sukkervann tilsvarer ca ½ teskje. Du skal bare gi sukkervannet når barnet har smerter, og bruke 1-2 minutter på å gi det. Effekten kommer etter 5-10 minutter. Man bør ikke gi mer sukkervann enn de hvert dag. Behandlingen kan heller gjentas.

Restene av det sukkervannet du kokte, kan du oppbevare i kjøleskap. Men sukkervann er god grobunn for bakterier, og må derfor ikke oppbevares mer enn ett døgn før man kaster det. 

Sukkervannet virker i ½-2 timer og bør hjelpe på skrikingen allerede første dag, hvis det har virkning.

Te kan virke!

Te er av fenikkel, karve og kamille er et gammelt råd mot kolikk. 

1 dl.kokende vann helles over en teskje av tørrstoffet. Teen trekkes i 4-5 minutter. Teen siles og avkjøles. Man kan gi 1-2 teskjeer til barnet i løpet av dagen. Denne teen kan også drikkes av moren. Den skal virke beroligende på tarmaktiviteten. Slik te kan kjøpes på apoteket.

Programmet over er lagd med © ExorLive.com